In het begin van dit jaar is er een start gemaakt dat alle ijsbanen van gewest NHU (in totaal 5 stuks, te weten: Alkmaar, Hoorn, Haarlem, Utrecht en Amsterdam) centraal worden gesteld. Er is per baan een entiteit opgericht waar alle verenigingen van die baan lid van zijn geworden. De entiteit op de baan Alkmaar heet: Schaats Federatie Alkmaar (SFA).
Deze entiteit is onder meer verantwoordelijk voor het huren van het ijs en het innen van de abonnementsgelden. De abonnementen worden nu dus niet meer uitgegeven door het Gewest NHU maar regelen we zelf op onze eigen baan via deze Schaats Federatie Alkmaar (SFA).

De trainingen:
Skeelertraining
De skeelertrainingen zijn lekker op onze eigen baan gehouden.
Op zaterdag ochtend was er een hele grote groep jeugdskeeleraars. Een aantal jeugdschaatsers van HSC Draai en nieuwe aanmeldingen vanuit Hensbroek, Ursem en omstreken. Er waren ongeveer 40 kinderen elke zaterdag bezig met het behendig worden op skeelers.
De wedstrijd groep reed op maandagavond en de meest fanatieke konden ook op donderdag hun rondjes rijden.
Op dinsdag avond reed de jongere wedstrijd jeugd.
Ook is er weer 1 JST wedstrijd gehouden op onze baan. Nog steeds een beetje weinig animo maar wellicht wordt dat volgend seizoen al een stuk beter.
Op zondag 16 september 2018 werd het 1e skeelerkampioenschap van de Koggenwaardbaan gehouden en dit was echt een heel leuk evenement. Het was prachtig mooi weer en er werd goed gestreden om de prijzen. Ook de eerste baanrecords zijn nu vastgelegd zodat die volgend jaar natuurlijk verbeterd moeten worden.

Droogtraining
Wederom dit seizoen op woensdag weer droogtraining bij het park van Luna. De jeugd had tijdens de zomervakantie 4 weken zomerstop maar de ouderen hebben gewoon de hele zomer door getraind. Dit jaar ook weer in 3 groepen. De jongste jeugd onder leiding van Jan van de Molen, de middelste jeugd bij Hans van Wees en de oudste jeugd bij Olof Huiberts. Als er wat minder animo was en in de zomer periode werden de groepen samengevoegd.

Fietstraining
Op vrijdag fietstraining in eerste instantie op het industrieterrein omdat we eerst even moesten kijken of het niveau goed bij elkaar kon blijven. Na een aantal keer bleek toch dat we heel goed in 1 groep samen konden rijden en zijn we weer gewoon de polder in gegaan. Jammer dat er toch wat minder animo is voor de fietstraining want dit is toch wel een hele goede training voor je uithoudingsvermogen.

Bootcamp
Deze zomer was er ook een aantal keer weer een bootcamp onder leiding van Danielle Zwagerman. In het begin bij het Hensbroekermeer en later bij onze skeelerbaan in Hensbroek. De opkomst was af en toe wel wat matig maar degene die er waren hebben er zeker van genoten.

Dit seizoen is er weer 1 abonnement mogelijk. Met dit abonnement kun je trainen, langebaanwedstrijden en marathons rijden. Als je wedstrijden of marathons wilt rijden heb je nog wel een licentie nodig die je via de KNSB kan aanschaffen. Een aantal heeft gekozen om alleen te gaan trainen tijdens het gewestelijk uur wat we nu maar SFA uur moeten gaan noemen.

IJstrainingen
Als vereniging bieden wij op het ijs training aan op:
maandag A02: 19.00 – 20.05 uur (trainers: Rob Oudhuis en Hans van Wees)
maandag A03: 20.15 – 21.20 uur (trainer: Olof Huiberts)
dinsdag A04: 17.45 – 18.50 uur (CF/YF) (trainer: Olof Huiberts)
donderdag A07: 18.15 – 19.20 uur (trainers: Hans van Wees en Olof Huiberts)
zaterdag A08: 07.45 – 08.45 uur (trainer: Jan van de Molen)

Op dit moment is het wedstrijdschema nog niet bekend.
Op de info avond van 8 oktober 2018 zal alle informatie over het wedstrijdgebeuren nog even duidelijk uitgelegd worden. Deze info avond is op de skeelerbaan in Hensbroek en alle wedstrijdrijders worden daar voor uitgenodigd.

De ijsbaan De Meent is voorzien van een nieuwe betonnen vloer en een nieuwe koel installatie. De opening is gepland op 12 oktober 2018 en hopelijk zullen deze nieuwe voorzieningen weer zorgen voor vele pr’s van onze Draaileden.

Tot gauw op de ijsbaan!

Anita Smit
wedstrijdsecretaris HSC De Draai